9 yaşındayken başladı: Ben öldüm mü bu da ölür

Veysel Akın: Babasından Miras Kalan Mesleği 51 Yıldır Yaşıyor

Sinop’un Türkeli ilçesi Hacı köyünde yaşayan evli ve 2 çocuk babası Veysel Akın, 9 yaşındayken babasından öğrendiği mesleği yaşatmaya devam ediyor. Fındık dallarından 51 yıldır sepet örerek geçimini sağlayan Akın, 2016 yılında yakalandığı kanser hastalığına rağmen işini bırakmayarak müşterilerinin taleplerini karşılamaya gayret gösteriyor. Veysel Akın, babasından miras kalan bu mesleği gelecek kuşaklara aktarmak istediğini söyledi.

Sepet örme mesleğini 9 yaşında babasından öğrendiğine işaret eden Akın, “Bu zanaata 9 yaşında başladım. Babamdan öğrendim bu mesleği. Yaklaşık 51 yıldır bu işi yapıyorum. Bahçede meyve ve sebze toplamak için kullandığımız sepetlerin yanı sıra süs amaçlı sepetler de yapıyoruz. Bölgemizin en eski ustasıyım, benden başka bu işi yapan kimse yok.” dedi.

“Ailemde Benden Sonra Bu İşi Yapacak Kimse Yok”

Akın, çocuklarının bu zanaata ilgisiz kaldığını, mesleğinin gelecek nesiller tarafından yaşatılmasını istediğini dile getirerek, “Ailemde benden sonra bu işi yapacak kimse yok. Çok uğraştım ama yapmak istemediler. Ben öldüm mü bu da ölür, biter. Ben isterim ki genç olsun, kim olursa olsun gelsin, öğrenmek isteyene elimden geldiğince öğreteyim. Ustalığını, nasıl yapıldığını A’dan Z’ye elimden geldiğince öğretirim. Amacım, bu mesleğin ölmemesi.” ifadelerini kullandı.

Sepetleri genellikle fındık dallarından yaptığını aktaran Akın, fındık ağacını esnek ve sağlam olması nedeniyle tercih ettiğini vurguladı. Kestane ağacının çabuk solduğunu ve daha kısa ömürlü olduğunu belirten Akın, yaptığı sepetlerin yaklaşık 10 yıl dayanabildiğini kaydetti. Akın, günde bir sepet örebildiğini, sepetleri sipariş üzerine hazırlayarak çevre köylerden ve yurt dışındaki gurbetçilerden gelen talepleri karşıladığını sözlerine ekledi.





Related Posts

Artık haftada 4 gün çalışacaklar! Uygulama başladı bile

Polonya’da haftalık 4 gün çalışma sistemi için hareket geçildi. Ülkede uygulamaya pilot olarak başladı.

Türkiye’nin ilk ‘İklim Kanunu Teklifi’ TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan İklim Kanunu Teklifi’ne göre İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak. Ayrıca doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlara, 500 bin Türk lirasından 5 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek.

Tarihi rapor şok etkisi yarattı: İngiliz sömürgeciliği soykırım olarak tanındı

Avustralya, Victoria eyaletinde kurulan Yoorrook Adalet Komisyonu, İngiliz sömürgeciliğinin eyalet yerli halkı üzerindeki etkilerini dört yıl boyunca süren titiz bir çalışmayla inceledi. 2021’de kurulan ve Avustralya’nın ilk resmi “hakikat arayışı …

Ümit Özdağ: İmamoğlu’na düşman ceza hukuku uygulanıyor, Demirtaş da benimle aynı haklara sahip olmalı

Ümit Özdağ: İmamoğlu’na düşman ceza hukuku uygulanıyor, Demirtaş da benimle aynı haklara sahip olmalı

TBMM Genel Kurulu toplandı: Meclis gündeminde hangi konular var?

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanarak gündem dışı konuşmalara yer verdi. Hakkari, Kocaeli ve Erzincan milletvekilleri illerindeki ulaşım, işsizlik, eğitim ve terör konularına dikkat çekerken, bazı milletvekilleri Hz. Muhammed’e yönelik karikatüre karşı Meclis’te Salavat-ı Şerif okudu.

Can kurtaran rüzgar! Yön değiştirdi, yaşlı çift ve tavukları yangından son anda kurtuldu

İzmir Seferihisar’daki orman yangını felaketinde alevlerin ortasında kalan yaşlı çift, rüzgarın yön değiştirmesiyle son anda kurtuldu. Çiftin 150 tavuğundan 50’si ise öldü.