Ekonomideki olumlu seyir enflasyon beklentilerine yansıdı

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, tüketicilerin ve reel sektörün genel ekonomik duruma ilişkin beklentilerini gösteren endeksler geçen yılın ikinci yarısından itibaren pozitif seyrederken, söz konusu eğilim bu yılın ilk ayında da devam etti. Anılan dönemde enflasyon beklentilerinde de gerileme görüldü.

Bu kapsamda geçen yılın mart ayında eşik değer olan 100,3 seviyesini gören ekonomik güven endeksi, takip eden aylarda düşerek Ağustos 2024’te 93,1’e kadar geriledi. Bahse konu aydan sonra toparlanan endeks geçen yılı 98,9 seviyesinde tamamladı. Artış eğilimini bu yılın ilk ayında da sürdüren endeks son 10 ayın en yüksek seviyesi olan 99,7’ye ulaştı.

Tüketici güven endeksi de geçen yılın temmuz ayında 2024’ün en düşük seviyesi olan 75,9’u gördü. Söz konusu aydan sonra toparlanmaya başlayan ve yılı 81,3 seviyesinden tamamlayan endeks, bu yılın ilk ayında ise 81 seviyesini aldı.

Reel kesim güven endeksi de Ağustos 2024’te 98’e kadar gerilemesinin ardından yeniden yükselişe geçerek, yılı 102,7 değerinden tamamladı. Endeks, 2025’in ilk ayında 102,6 oldu.

Hizmet sektörü güven endeksi ise geçen yıl dalgalı bir seyir izleyerek şubat ayında 120,4 ile en yüksek seviyesini gördü. Endeks, sonraki aylarda düşüşe geçti ve yılı 113,6’dan tamamladı. Yeni yıla yükselişle başlayan endeks bu ay son 8 ayın en zirvesi olan 116,5’i gördü.

Enflasyon beklentileri de geriliyor

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni de yayımladı. Buna göre, ocakta 12 ay sonrasına dair yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 1,7 puan azalarak yüzde 25,4, reel sektör için 3,8 puan düşerek yüzde 43,8 ve hanehalkı için 4,3 puan gerileyerek yüzde 58,8 seviyesine indi. Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı ise geçen aya göre 4,5 puan artarak, yüzde 30,8 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Sektörel Enflasyon Beklentileri’ne ilişkin, “Enflasyon beklentileri dezenflasyonun hızı için kritiktir, beklentilerin önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşü daha fazla destekleyeceğini öngörüyoruz. Kararlılıkla uyguladığımız programla enflasyonu kalıcı olarak düşürerek vatandaşlarımızın alım gücünü artıracağız.” ifadesini kullanmıştı.

“Reel sektör verileri iç ve dış talepte canlanma olduğunu gösteriyor”

İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, güven endeksi verilerinin ekonomide sektörel anlamda farklılaşmanın olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Son dönemde sanayinin rekabet gücünde zayıflamanın olduğunu belirten Aslanoğlu, buna karşın hizmet sektöründeki görünümünün gittikçe iyileştiğini dile getirdi.

Aslanoğlu, faiz indirimiyle inşaat sektöründe hareketlenme görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Hizmet sektör endekslerine baktığımızda talep belli seviyede devam ediyordu. Bunun devam edeceğine dair sinyal alıyoruz. Veriler, Türkiye ekonomisinde yüzde 3 civarında büyümenin sürdüğünü, bunun ağırlıklı olarak hizmetlerden geldiğini ve gelmeye devam edeceğini işaret ediyor. Sanayide ise reel sektör verileri iç ve dış talepte canlanma olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte özellikle Avrupa Birliği’ne ihracatta zorlukların arttığını söyleyen sonuçlar mevcut. Rekabet ve fiyat vermedeki zorluk, genel anlamda sektörel bazda sanayinin hizmetlere göre daha zayıf kalmasının önemli nedeni olarak görünüyor.”

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Pınar Eczabaşı kimdir?

Türkiye’nin köklü ailelerinden Eczacıbaşı ailesinin saygın isimlerinden Pınar Eczacıbaşı, 6 Mayıs 2025’te 65 yaşında hayatını kaybetti. PINAR ECZACIBAŞI KİMDİR? Vedat ve Gülçin Eczacıbaşı’nın kızı olan Pınar Eczacıbaşı, Genç Yönetici ve İşadamları …

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir