Samsun’un 10 Yıllık Gelişim Senaryosu Belirlendi

Samsun Valiliği’nde yapılan toplantıda cazibe merkezi olarak Samsun’un 10 yıllık gelişim senaryosu hazırlandı ve 2025 yılı proje geliştirme çalışmaları görüşüldü.

Toplantı, Vali Orhan Tavlı’nın başkanlığında, Vali Yardımcısı Vekili/ İlkadım Kaymakamı Abdulkadir Demir, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında OKA tarafından Samsun için 10 yıllık gelişim senaryosu hazırlandı. 12. Kalkınma Planı, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve TR83 Bölge Planı çerçevesinde oluşturulan bu yol haritasında orta-yüksek teknoloji sanayi, mavi ekonomi ve lojistik altyapı olmak üzere üç odak alan belirlendi. Orta-yüksek teknoloji sanayi alanında Samsun, medikal, otomotiv ve savunma sanayii sektörlerinde güçlü bir üretim merkezi konumunda. 10 yıllık süreçte, bu sektörlerde uzmanlaşarak küresel rekabet gücünü artırması ve Türkiye’de üretim üssü haline gelmesi hedefleniyor. 5 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda kümelenme ve akıllı uzmanlaşma stratejileri uygulanarak, daha fazla KOBİ’nin ihracata katılımı teşvik edilecek. Ayrıca, Ar-Ge altyapısının güçlendirilmesi, üniversite-sanayi iş birliklerinin artırılması, sektöre iş gücü yetiştirilmesi ve ikiz dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi planlanıyor. Su ürünleri üretimi ve deniz turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Samsun’da bu kapsamda balık sağlığı ve su ürünleri işleme alanlarında katma değer oluşturacak projeler hayata geçirilecek. Aynı zamanda, deniz ve kruvaziyer turizminin geliştirilmesine yönelik yatırımlar planlanıyor. 10 yıllık perspektifte Samsun’un Türk Somonu üretiminde bölgesel merkez olması, su ürünleri ihracatının 1 milyar doları aşması, deniz turizminde Karadeniz’in lider destinasyonu haline gelmesi, kruvaziyer turizminde 100 bin turist hedefinin aşılması öngörülüyor.

Samsun’un bir yük koridorunun başlangıç noktası olması hedefleniyor

Toplantıda alınan kararla ile Samsun, 2 lojistik merkezi, 1 liman, 2 serbest bölge, 1 özel endüstri bölgesi, demiryolu bağlantıları ve havalimanı ile Karadeniz Bölgesi’nin lojistik merkezi olarak konumlanıyor. 10 yıllık plan çerçevesinde, Samsun’un Kuzey-Güney ve Doğu-Batı eksenlerinde bir yük koridorunun başlangıç noktası olması hedefleniyor. Bu doğrultuda, Samsun Lojistik Merkezi’nin kapasitesi artırılacak, limanlarda otomasyon sistemleri güçlendirilecek, bölgesel ticaret hacmini artıracak lojistik destek noktaları kurulacak.

2025 yılında öne çıkan projeler

Odak alanlardaki gelişimi desteklemek amacıyla 2025 yılı proje geliştirme çalışmaları, Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, sanayi ve ticaret odaları, OSB müdürlükleri, üniversiteler, meslek birlikleri, STK’lar ve diğer sektör paydaşlarıyla birlikte yürütülüyor. Bu kapsamda 2025 yılında orta-yüksek teknoloji sanayine yönelik hassas sıcak dövme, tasarım ve eklemeli imalat altyapıları, metal işleme ortak kullanım tesisleri ve medikale yönelik laboratuvar altyapıları geliştirilecek. Mavi ekonomi alanında balık sağlığı biyoteknoloji merkezi kurulacak ve kruvaziyer turizmi altyapısı güçlendirilecek. Lojistik sektöründe kuru liman projelerine odaklanılacak.

Tüm bu projelerle birlikte Samsun’un bölgesel büyümenin lokomotifi olma rolü daha da güçlendirilecek. – SAMSUN

Related Posts

Bankalar yeniden yapılandırmada tekledi: Vatandaş eli boş döndü

Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisinde tüm borçluları kapsayan yeniden yapılandırma bankalar tekledi. Vatandaşlar yeniden yapılandırma başvurularından eli boş dönerken BDDK yalnızca kuralları esnetebiliyor, zorunlu tutamıyor.

Sizin vatandaşın halinden haberiniz var mı? Müjde diye açıkladıkları konut sisteminin aylık taksiti 133 bin lira

“Dar gelirliye ev” vaadiyle duyurulan Gayrimenkul Sertifikası sistemi, vatandaşın cebine takıldı. Bakanlığın Başakşehir’deki projesinden ev alabilmek için vatandaşın ayda 133 bin lira ödemesi gerekiyor. Bakanlığın bu şartları, dar gelirliyi değil, yüksek gelir grubunu hitap etti.

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Mahfi Eğilmez net konuştu: Enflasyonu düşürmenin yolu…

İktidarın ekonomiye çare olsun diye 2023’te göreve yeniden getirdiği Mehmet Şimşek yönetimi işe ilk olarak “Kamuda Tasarruf Paketi” ile başlamıştı. O dönem kamuda çalışanların servis haklarının bile kaldırıldığı tasarruf önlemlerinde iktidarın …

Kola ve gazlı içeceklerin fiyat listesi yine zamlandı

TBYD Başkanı Erol Dündar, alkollü içki ve sigaralar sonrasında gazlı içeceklerin fiyatına da zam geldiğini söyledi. Zamla beraber 1 litrelik gazlı içeceğin fiyatı 50 liraya, 1,5 litrelik gazlı içeceğin fiyatı ise 55 liraya yükseldi. Yeni fiyat tarifesi 5 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

Plastik Kirliliği Tehdidi

Doç. Dr. Güven, denizlerdeki plastik kirliliğinin sosyoekonomik etkilerine dikkat çekti.