Marmara Denizi için yeni ada oluşturulacak: Bin adet için imzalar atıldı, yoğun mesai harcanıyor

Bursa Karacabey Çapraz Çayı’nda uygulanacak proje, Marmara’ya ulaşan kirli suları doğal yollarla temizlemeyi hedefliyor.

Müsilajı Bitirecek Ekolojik Proje!

2021 yılında Marmara Denizi’ni saran müsilaj felaketinin ardından oluşturulan Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, TÜBİTAK-1001 projesi olarak geliştirilen bu yenilikçi çözüm, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) işbirliğiyle hayata geçirilecek.

Projeyi yöneten BUÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Akpınar, bu sistem sayesinde Marmara Denizi’ne ulaşan azot ve fosfor yükünün azaltılacağını, böylece müsilajın önlenebileceğini belirtiyor.

Denizlere Karışmadan Kirliği Doğal Yollarla Önleyecek

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, projeyi şu sözlerle değerlendirdi:
“Marmara Denizi’ne ulaşan kirliliği, doğal bitkisel yöntemlerle kaynağında azaltmayı hedefliyoruz. Eğer bu proje başarılı olursa, Marmara’ya akan tüm akarsular için yaygınlaştıracağız.”

Bilimsel Seçim: Yanlış Bitki, Ekosistemi Daha da Kötüleştirebilir

Doç. Dr. Akpınar, projenin başarısı için doğru bitki türlerinin seçilmesi gerektiğini belirterek şu uyarıyı yaptı:
“Eğer yanlış bitki seçilirse, istilacı türler ekosistemi daha da kötü hale getirebilir. Bu nedenle kirleticilerin doğru analiz edilmesi ve bitki seçiminin buna göre yapılması büyük önem taşıyor.”

İlk Aşamada 1000 Yüzer Ada Kurulacak!

İlk etapta 1000 yüzer bitki adası oluşturulacak ve bu ekolojik filtreler, sudaki zararlı maddeleri emerek temizlenmesini sağlayacak. Proje, akademik olarak da takip edilerek etkinliği bilimsel verilerle değerlendirilecek.

Related Posts

Kartalkaya Komisyonu Bolu Belediye Başkanı’nı dinledi: ‘Bakanlıklar soruşturulmuyor’

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kartalkaya’da 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangınını araştırmak için kurulan Meclis komisyona geldi. Oteli denetleme yetkisinin il özel idaresinde olduğunu belirten Özcan “Bilirkişi raporunda belediye, özel idare, çalışma bakanlığı, kültür bakanlığı olayda etkili deniyor. Ama sadece iki kurumla ilgili adli süreç işliyor. Belediye ve özel idare. Bakanlıklarla ilgili soruşturma izni verilmemesi, davaların açılmamasıyla sonuçlanıyor. Davanın bir an önce açılması lazım” dedi.

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Hayvanseverlerden AYM önünde nöbet

Anayasa Mahkemesi’nin Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’na ilişkin talepleri görüşmesi üzerine, hayvanseverler AYM önünde nöbet başlattı.

Kaymakamlık’tan çiftçilerin arsa satışı eylemine yasak

Muğla’nın Milas ilçesinde ki Milas Ziraat Odası’nın çiftçilerin emeği ile alınan arsanın satışına karşı çıkan çiftçilerin bugün düzenleyeceği traktörlü eylem ve basın açıklaması Kaymakamlığın talimatı ile önlendi.

Devlet Bahçeli’nin duygusal anları…

MHP lideri Devlet Bahçeli, Sırrı Süreyya Önder için TBMM’de düzenlenen taziye ziyaretine katıldı. Önder’in fotoğrafına dokunarak, “Allah rahmet eylesin” dedi.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.