Gaziantep’te GAPTARIM Fuarı Açıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, 15. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış töreninde konuştu.

Gıda, enerji ve teknolojinin bugün tüm ülkeler için öncelik haline geldiğini, gıda ve tarım sektörünün ise pandemi, ardından Rusya- Ukrayna savaşıyla birlikte yaşanan buğday krizi ve değişen iklim koşulları sebebiyle hem kritik hem de stratejik bir sektör olduğunun çok net olarak anlaşıldığını ifade eden Ünverdi, “Ülke olarak bu anlamda geniş tarım alanları ve ürün çeşitliliğine sahip olmamız bizim için çok büyük bir avantajdır. Gaziantep de tarım, sanayi ve tarıma dayalı üretimde ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Bu noktada, şehrimiz, tarıma dayalı sanayide, üretim, ihracat ve sağladığı istihdamla İstanbul’dan sonra Türkiye’de 2’nci sırada yer almaktadır. 2024 yılında Gaziantep’ten 2 milyar 887 milyon 111 bin dolarlık tarımsal sanayi ve hububat ürünleri ihracatı gerçekleştirilmiştir. Tarımsal sanayi ve hububat ürünleri ihracatı tekstilden sonra yüzde 33,7 ile şehrimiz ihracatında ikinci sırada yer almıştır. Şehrimiz, dünyanın ikinci büyük makarna ihracatçısı ve Türkiye’nin en fazla makarna üretim kapasitesine sahip kentidir” dedi.

Mayıs ayında Orta Doğu’nun en büyük gıda fuarını yine Gaziantep’te düzenleyeceklerini ifade eden Ünverdi, “Nobel Expo Fuarcılık iş birliğinde düzenleyeceğimiz fuarımıza, Irak, Lübnan, İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Rusya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden alım heyetleri katılacaktır. B2B şeklinde düzenlenecek fuarımıza hepinizi şimdiden davet ediyoruz” diye konuştu.

“Gıda ve tarım sektörümüzün gelişimi ve geleceği için yenilik şart” diyen Ünverdi, konuşmasında şunları kaydetti:

“Bunun için de tarım teknolojileri, akıllı tarım uygulamaları, ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yatırım yapmalıyız. En büyük sorunumuz olan üretimlerimizdeki katma değeri ve buna bağlı olarak ihracat birim değerlerini artırmamız gerekiyor. Hepimizin zorlukları var ama fırsatlar da hep bu zorluklarla birlikte ortaya çıkıyor. Bölgemiz adına, Kalkınma Yolu Projesi, Amanos Tünel Projesi, Suriye’de başlayan yeni dönemle birlikte kent olarak, bölge olarak ticarette yeni bir evreye geçeceğimize inanıyoruz. Bu doğrultuda, bizler de “Her aya bir fuar hedefiyle” düzenlemiş olduğumuz fuarlarla sektörlerimizdeki gelişmeyi hedefliyoruz. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’nın firmalarımıza, sektöre, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” – GAZİANTEP

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Pınar Eczabaşı kimdir?

Türkiye’nin köklü ailelerinden Eczacıbaşı ailesinin saygın isimlerinden Pınar Eczacıbaşı, 6 Mayıs 2025’te 65 yaşında hayatını kaybetti. PINAR ECZACIBAŞI KİMDİR? Vedat ve Gülçin Eczacıbaşı’nın kızı olan Pınar Eczacıbaşı, Genç Yönetici ve İşadamları …

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.