Çin’de imalat sektörü aktivitesi, Trump’ın tarife artışlarının etkisiyle daralma seyrine girdi

Çin İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında Gerileyerek 49’a Düştü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre 1,5 puan düşüşle 49’a geriledi.

İki ülke arasındaki tarife anlaşmazlığı, özellikle ihracata dayalı olan Çin imalat sektöründe ekonomik aktivitenin son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Ocak ayında 49,1’e düşen endeks, şubat ayında 50,2’ye yükselmiş, mart ayında ise 50,5’e çıkarak geçen yılın son çeyreğindeki genişleme eğilimini yeniden göstermişti.

Yeni Siparişler ve İstihdam Geriledi

İmalat sanayi PMI içinde yeni siparişler alt endeksi 51,8’den 49,2’ye düşerken yeni ihracat siparişleri alt endeksi 49’dan 44,7’ye kadar geriledi.

İstihdam alt endeksi 48,2’den 47,9’a düşerken fabrika istihdamında azalma yaşandı. Tarife artışı beklentisiyle ön sevkiyatların artmasıyla sürekli artan tamamlanmış ürün alt endeksi de tarife artışlarının ardından 48’den 47,3’e düştü.

UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, aktivitedeki düşüşün, son aylarda kaydedilen yükselişin yol açtığı yüksek baz seviyesini ve dış koşullardaki ani değişiklikleri dikkate aldıklarını belirtti.

İmalat Dışı PMI Değerleri

Hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI, mart ayında 0,4 puan azalarak 50,4’e indi. Ocak ayında 50,2 olan endeks, şubatta 50,4’e, martta ise 50,8’e yükselmişti.

İnşaat sektörü alt endeksi 53,4’ten 51,9’a düşerken yeni siparişler alt endeksi 43,5’ten 39,6’ya geriledi. Hizmetler sektörü alt endeksi ise 50,3’ten 50,1’e indi. PMI endeksleri, 50’nin üzerindeki değerlerle ekonomik büyümeyi, altındaki değerlerle ise azalmayı gösteriyor.

“Karşılıklı Tarifeler” ve Çin’in Tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil ticaret ortaklarına yönelik “karşılıklı tarifeler” kapsamında ek gümrük vergileri getireceğini duyurdu.

Çin’in benzer şekilde karşılık vermesi sonucunda iki ülke arasında yaşanan tarife restleşmesinde ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD’ye yüzde 125 oranında gümrük vergisi uyguladı. Diğer ülkelerdeki ek tarifeler 90 gün ertelenirken, Çin’e yönelik tarifeler hemen yürürlüğe konuldu.

Related Posts

İBB’nin spor alanındaki bazı ücretsiz hizmetleri paralı oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) vatandaşlara ücretsiz olarak sunduğu bazı hizmetler, bugün itibarıyla paralı hale geldi.

İstanbul’da enflasyon hız kesmiyor: Konut zam şampiyonu

Son dakika…. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da enflasyon 2025 haziran yüzde 1,77 oranında artış gösterdi.

Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI son sekiz ayın en düşük verisini alarak haziranda 46,7’ye kadar geriledi.

Borsa İstanbul’da 21 şirket için endeks değişti! KAP açıklaması geldi!

Borsa İstanbul 1 Temmuz 2025 tarihi itibariyle 21 hisse için piyasa sınıflandırması kapsamında endeks değişikliğine gidildiğini açıkladı

Warren Buffett servetini dağıtıyor: En zengin listesindeki sıralaması değişti

ABD’li milyarder Warren Buffett, bu yıl Gates Vakfı ve aile vakıflarına 6 milyar dolarlık hisse bağışladı böylece Buffet’ın toplam yaptığı bağışların değeri 60 milyar doları aştı. Buffet’ın bağış sonrası dünyanın en zenginlerindeki sıralaması değişti.

Akaryakıta bu gece bir zam daha geliyor

Brent petrolde yaşanan sert düşüşün ardından motorin ve benzin fiyatlarına çifte indirim gelmişti. Akaryakıt sektörü kaynakları, bu gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde motorinin litre fiyatına 1,14 TL zam yapılacağını belirtti.