Türkiye, nükleer denizaltı projesi ile geliyor!

Türkiye, Nükleer Denizaltı Üretimi İçin Adımlar Atıyor

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine verdiği özel röportajda Türkiye’nin nükleer denizaltı geliştirme planını ilk kez açıkladı. Bu hamle, Türkiye’nin milli denizaltı projesi MİLDEN’in ardından, nükleer tahrikli bir denizaltı üretimi için de adımlar attığını doğrulamış oldu.

Tatlıoğlu, Türk Deniz Kuvvetleri’nin tam bağımsız, yerli tasarıma sahip ve dışa bağımlılığı ortadan kaldıran bir denizaltı üretme hedefine yönelik çabalarının, Osmanlı’dan bugüne uzanan 139 yıllık bir hayalin sonucu olduğunu belirtti.

Türkiye’nin denizaltı üretim kabiliyeti, yaklaşık yarım asırdır Gölcük Tersanesi’nde kesintisiz şekilde devam ediyor. Bu süreçte elde edilen teknik ve operasyonel bilgi birikimi, Reis sınıfı denizaltılarla oldukça önemli bir seviyeye ulaşmış durumda.

Tatlıoğlu, bu kazanımların yeni nesil platformlara aktarılacağını ve böylece nükleer güçle çalışan denizaltıların inşası için gerekli altyapının oluşturulacağını açıkladı. Bu gelişme, Türkiye’nin uzun vadeli caydırıcılık yeteneğini artıracak bir savunma hamlesi olacak.

ABD’de sürücüsüz kamyonlar hizmete başlıyor!

Aurora, ABD’de sürücüsüz kamyonları ile hizmet vermeye başladı. Bu gelişme, diğer şirketlerin de önünü açabilir.

Tatlıoğlu, MİLDEN kapsamında üretilecek platformların dost ve müttefik ülkelere ihracat edileceğini de ifade etti. Türkiye, bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak isteyen ülkeler için yeni bir tedarikçi konumuna da gelmeyi planlıyor.

Oramiral Tatlıoğlu’nun çizdiği tablo, Türkiye’nin donanma vizyonunun bölgesel güvenliği aşarak küresel hedeflere de odaklandığını ortaya koydu. Sizce bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Hiç bir işe yaramayan robottan 24 saatte 500 bin dolar kâr ettiler

Yapay zekâya dayalı açık kaynaklı projeleriyle tanınan Hugging Face, Raspberry Pi tabanlı Reachy Mini’yi piyasaya sürdü. Karikatür gibi antenleri ve gözleriyle dikkat çeken robot, kullanıcıya hiçbir özellik sunmuyor. Buna rağmen ilk 24 saatte 500 bin …

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Electronic Arts’tan Anthem sevenleri üzen açıklama geldi

2019’da piyasaya sürülen ve ilk altı haftada altı milyon satış hedefiyle yola çıkan Anthem, çıkışından itibaren teknik sorunlar ve içerik eksikliğiyle eleştirilmişti. Oyunun, EA’in 2019’un dördüncü çeyrek mali sonuçlarını olumsuz etkilediği görülmedi …

Ormanlar zamanla yarışamıyor

ABD, New York’ta bulunan Syracuse Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ormanların iklim değişikliğine uyum sürecinde ciddi bir zaman gecikmesi yaşadığını ortaya koydu. “Science” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ağaç popülasyonları …

Genetikte yeni bir çağ başlıyor: “Sentetik İnsan Genomu” projesi başladı

İngiltere merkezli önde gelen üniversitelerden bilim insanları, “Sentetik İnsan Genomu” (Synthetic Human Genome – SynHG) adı verilen devrimsel bir çalışmaya resmen başladı. Projenin ilk adımı, insan genomunun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan tek bir kromozomun genetik kodunun sıfırdan yazılması olacak. Tüm DNA dizilimi öncelikle dijital ortamda tasarlanacak ve ardından laboratuvar ortamında inşa edilecek.

Samanyolu’nun mükemmel sır küresi! Uzayın mükemmel küresi bilim insanlarını şaşırttı

Avustralyalı bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi’nde keşfettiği, neredeyse kusursuz bir küre şeklindeki süpernova kalıntısı, gökbilim dünyasında heyecan ve şaşkınlık oluşturdu. Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Teleios” adıyla anılan bu …