Kanada da eylülü işaret etti: Filistin devletini tanıyacağız

Kanada Başbakanı Mark Carney, Filistin Devletini Eylül’de BM Genel Kurulu’nda Tanıyacak

Kanada Başbakanı Mark Carney, İsrail’in Gazze’deki uygulamalarını kınayarak, eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin’i “devlet olarak tanıyacaklarını” açıkladı.

Carney, “BM’nin 80. Genel Kurulu olan Eylül 2025’te Filistin devletini tanımayı planlıyoruz. Bunun sebebi, Filistin yönetiminin uzun zamandır gerekli reformlara öncülük etmeyi taahhüt etmesidir.” şeklinde konuştu.

İsrail’in Binlerce Filistinliyi öldürdüğünü ve binlercesinin sıkıntılı bir şekilde yaşam mücadelesi verdiğini belirten Carney, “Kanada, İsrail hükümetinin Gazze’deki durumu kötüleştirmesini şiddetle kınamaktadır.” dedi.

Carney, uzun yıllardır iki devletli çözüme bağlı olduklarını vurgulayarak, artık barış umutlarının tükendiğini ve sürdürülemez olduğunu ifade etti.

Knesset’te gerçekleşen oylamada Batı Şeria’nın ilhakını talep eden yerleşim planı gibi adımların barış sürecini baltaladığını dile getiren Kanada Başbakanı Carney, Gazze’deki kötüleşen insani duruma ve insani yardım malzemelerine erişimin engellenmesine dikkat çekti.

“İsrail ile kalıcı bir barış yolu bulunması, aynı zamanda yaşayabilir ve istikrarlı bir Filistin devletinin varlığını ve İsrail’in güvenlik haklarını kabul etmeyi gerektirir.” diyen Carney, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 2026 yılında genel seçimler düzenleme taahhüdünü hatırlattı.

Carney, Kanada’nın Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ek 30 milyon dolar ve Batı Şeria’nın istikrarını sağlamak için ek 10 milyon dolar yardım yapacağını belirtti.

Related Posts

DEM’li vekil içini Silivri’deki Fatih Altaylı’ya döktü: ‘Öcalan, Demirtaş’ın adını ağzını almıyor’

Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Fatih Altaylı, kendisini ziyaret eden DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’yla yaptığı görüşmeyi aktardı. Altaylı hem Gergerlioğlu’nun hem de kendisinin, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın adının DEM Parti ve teröristbaşı Öcalan tarafından anılmamasına hayret ettiklerini söyledi.

Fildişi Sahili: 83 yaşındaki lider dördüncü kez aday

83 yaşındaki Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Outtara, dördüncü dönem için yeniden aday olacağını duyurdu.

Görevden alma ve atama kararları Resmi Gazete’de

Bazı bakanlık ve kurumlara yönelik atama ve görevden alma kararları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı.

‘Usülsüz sağlık raporu’ operasyonunda 33 kişi memuriyetten çıkarıldı

Kırıkkale’deki “usulsüz sağlık raporu” operasyonu soruşturması kapsamında 33 kişi memuriyetten çıkarıldı, 13 kişinin iş akdi feshedildi.

Beşiktaş’ta yeni transferden olay karar: Tepkiler arttı, dayanamayıp kapattı!

Beşiktaş’ın yeni transferi David Jurasek, gelen eleştiriler sonrası Instagram hesabını kapattı.