Altını satan hücum etti: Fiyatı 120 dolar arttı

Altın ve Platin Fiyatları Yükselişte: Yatırımcıların Yeni Gözdesi

Altın fiyatları, geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden yükseliş trendini Trump’ın seçim zaferi sonrasında yaşadığı düşüşten sonra ABD’nin yeni politikalarının etkisiyle rekor seviyelere yükseldi. Trump’ın ticaret politikaları ve vergi açıklamaları, yatırımcıları güvenli limanlara yöneltirken, altın yeniden tercih edilen bir yatırım aracı haline geldi.

Trump’ın dengeli açıklamalarıyla rahatlayan yatırımcılar, altındaki düzeltme sonrasında altına olan güvenlerini artırdılar. Uzmanlar, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları için altın fiyatlarında artış öngörseler de, yatırımcılar altın piyasasına geri döndüler.

Altın Fiyatları 120 Dolar Arttı

Platin fiyatları da kritik seviyeleri test ederek canlanma sinyalleri göstermeye başladı. Jeopolitik gerilimler nedeniyle artan güvenli liman talepleri ve azalan üretim, platin fiyatlarını destekledi.

Çin-ABD arasındaki ticaret görüşmelerinin endüstriyel metaller talebini artırması beklenirken, platin fiyatları uzun bir aradan sonra 1.000 doların üzerine çıktı.

Nisan ayında 900 dolar seviyelerine gerileyen platin ons fiyatı, bu hafta 1.020 dolara kadar yükseldi. Yılbaşından bu yana yaşanan artış ise ons başına 120 doları buldu ve yüzde 14 artışla gerçekleşti.

Altını Satan Yükseliyor

Altın ve platin arasındaki makasın daralmasıyla birlikte, altın ve platin arasındaki oranı gösteren rasyo, 1:1’den 3.6’ya kadar yükseldi. Bu hafta gözlenen altın/platin rasyosu ise 3.15’e düştü.

Zayıf dolar ve jeopolitik risklerin tetiklediği yükseliş, arz-talep dengelerinde değişiklikler olduğunu gösteren bir raporla desteklendi. Dünya Platin Yatırım Konseyi’nin (WPIC) raporuna göre:

  • 2025’in ilk çeyreğinde talep yıllık bazda yüzde 10 artarak 2 milyon 274 bin onsa yükseldi.
  • Platin piyasasının 2025’te üçüncü kez üst üste açık vereceği ve toplam arzın yüzde 4 düşüşle 6 milyon 999 bin onsa gerileyeceği tahmin ediliyor.

Küresel platin mücevher talebi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 9 artarak 533 bin onsa yükseldi. Çin’de ise platin mücevher üretimi yıllık yüzde 26 artış gösterdi. Bu durum, küresel mücevher talebinde yüzde 5’lik bir artış beklenmesine yol açtı.

Otomotiv sektöründeki talep, piyasadaki belirsizliklere rağmen direnç gösterirken, 2025 için 3.05 milyon ons seviyesinde bir düşüş öngörülüyor. Güçlü yatırım talepleri devam ederken, 2025’te 688 bin ons yatırım talebi bekleniyor. Ayrıca yer üstü stoklarının hızla azalması, platin talebinin önümüzdeki dönemde daha da artabileceğine işaret ediyor.

Related Posts

Tekstil devi iflas etti! Ünlü ekonomistten çarpıcı yorum: 6 ayda 96 şirket battı

Son dönemde art arda yaşanan iflaslara bir yenisi daha eklendi. Türkiye’nin tekstil sektöründeki önemli oyuncularından biri olan Atak Kumaş Tekstil, iflasını açıkladı. Firma, sektördeki 30 yılı aşkın deneyimiyle tanınıyor ve çok sayıda büyük markaya üretim sağlıyordu. Ancak son dönemde yaşanan mali sıkıntılar, bu köklü şirketin dayanmasını engelledi. Yaşanan iflas üzerine ünlü ekonomistten çarpıcı bir yorum geldi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Seyahat edecekler dikkat! 15 Temmuz’da ücretsiz ulaşım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu açıkladı! Filyos Limanı’na demir yolu geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi’ni birbirine bağlayacak demiryolu iltisak hattı projesinin yapım ihalesinin tamamlandığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, hat sayesinde, Filyos Limanı’na ulaşan yüklerin, ulusal demiryolu ağı üzerinden iç bölgelere ve sanayi merkezlerine kesintisiz şekilde taşınacağını söyledi.

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Ucuz iletişim dönemi sona erdi: BTK’den o hizmete erişim engeli!

BTK, sekiz farklı eSIM hizmet sağlayıcısına erişim engeli getirdi. Karar, dijital SIM kullanıcıları arasında tepkiyle karşılandı.