Asırlık tezgahta yaşatılan kilim dokuma sanatı

Genç Usta Kilim Dokumacılığına Yeniden Hayat Veriyor

Bulancak ilçesinde kilim dokumacılığı ustası olan Muhterem Aydın, babasından çocukluk yıllarında bu özel sanatın inceliklerini öğrendi. Ortaokulu bitirdikten sonra ise aynı atölyede çalışmaya başladı.

Fakat zamanla ilginin azalması sebebiyle yeni ufuklar arayan Aydın, 2000 yılında İstanbul’a göç etti. Bir süre tekstil sektöründe çalıştıktan sonra ise babasının tezgahta yeniden üretim çağrısına kayıtsız kalamadı ve kilim dokumaya geri döndü.

Alman yapımı yaklaşık 100 yıllık tezgahında kilimler üreten Aydın, genellikle sipariş üzerine çalıştığını belirtiyor ve mesleğin günümüzde zor bir noktada olduğunu ifade ediyor.

Babasının büyük etkisiyle bu sanatı öğrendiğini dile getiren Aydın, çalışmaya başlamasını şu sözlerle anlatıyor: “Babam ‘oğlum, bu işi biliyorsun, aklını da çelmiyorum. Gel, işin başında dur, tezgahın başına geç’ dedi. Ben de işe geri döndüm ve severek devam ediyorum.”

Kilim dokumacılığının detaylarına değinen Aydın, “İpin hazırlanması, tezgaha yerleştirilmesi, makine arızalarının giderilmesi gibi pek çok incelik var. Bu mesleğin öğrenilmesi uzun bir süreç gerektiriyor” diyor.

“Halıdan Farklı Olması Kullanıcıları Çekiyor”

Tezgahında önceden havlu ve çarşaf üreten Aydın, şimdi kilimlere talep olduğunu belirtiyor. Geleneksel el tezgahlarına nazaran makine kullanmalarının tercih sebebi olduğunu söyleyen Aydın, kilimlerin pratikliğini ve toz tutmamasını vurguluyor.

Daha sonra ekonomiye katkı sağlamak için geri dönüşümü kullanarak kilimler ürettiklerini anlatan Aydın, “Eski kıyafetlerin iplerini toplayıp kilim haline getiriyoruz. Böylece hem atıkları azaltıyoruz hem de ekonomiye katkı sağlıyoruz” diyor.

İlçede kendisi gibi kilim ustası olmadığına dikkat çeken Aydın, gençlerin bu mesleği öğrenmesi temennisinde bulunuyor. Kilim dokumacılığının özveri ve emek isteyen bir sanat olduğunu belirten Aydın, bu geleneğin yaşatılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 90. yılı kutlanıyor

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 90. yılı kutlanıyor

Bodrum’da 63 çocuk aynı anda tiyatro gösterisi yaptı

Bodrum’da 63 çocuk aynı anda tiyatro gösterisi yaptı

Bakan Ersoy açıkladı: Rami Kütüphanesi dünyanın en iyi 19 yapısından biri seçildi

Bakan Ersoy açıkladı: Rami Kütüphanesi dünyanın en iyi 19 yapısından biri seçildi

YKS’ye kaç gün kaldı? TYT, AYT, YDT ne zaman yapılacak?

2025 YKS sınavı için geri sayım devam ediyor. TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılım sağlayacak olan adaylar heyecanla sınav tarihini bekliyor. Peki, YKS’ye kaç gün kaldı? TYT, AYT, YDT ne zaman yapılacak?

Tarih, sanat ve yemek… Porto

Etkileyici mavi-beyaz seramikleri, rengârenk binaları, Doura Nehri’nin harika görüntüsü, leziz mutfağıyla Porto büyüleyici bir şehir. Bu küçük şehirde hem görecek hem de sevecek çok şey var. İlk defa gidecekseniz canlı sokakları, tarihi dokusuyla sizi derinden etkileyeceğine eminim.

Resmi Gazete kararları 26 Mayıs 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atama kararları neler? El konulan Eşya ve Alıkonulan Taşıtlara İlişkin Uygulama Yönetmeliği yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 26 Mayıs 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32911 sayılı Resmi Gazete’de, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Elkonulan Eşya ve Alıkonulan Taşıtlara İlişkin Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Ayrıca Türk Hava Kurumu Üniversitesi, İstanbul Beykent Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim görevlisi alımı ilanları yayınlandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 26 Mayıs Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.