Bakan Ömer Bolat 269 üründe ‘önemli oranda’ vergi indirimi yapıldığını açıkladı: Serbest ticaret masada

Suriye ve Türkiye Arasındaki Ticaret Yeniden Canlanıyor

Suriye geçici yönetimi, Türkiye’deki 269 ürüne uygulanan vergileri yüzde 300 ile 500 arasında artırdığında ticaret durma noktasına gelmişti. Ancak şimdi Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın duyurduğu habere göre Suriye gümrük vergilerini çeşitli oranlarda düşürdü ve 2011’den beri uygulanmayan Serbest Ticaret Anlaşması yeniden görüşülmeye başlandı. Bu karar, ihracatçılar tarafından olumlu karşılandı ancak belirsizliklerin giderilmesi talep edildi.

Muaf Tutulanlar ve Vergi İndirimi

Suriye’nin 11 Ocak’tan bu yana uyguladığı yüksek gümrük vergileri nedeniyle ticaret sekteye uğradı. Bu durumu düzeltmek amacıyla Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun önderliğindeki heyet, Suriye’nin başkenti Şam’a giderek konuyu görüştü. Görüşmeler sonucunda Suriye ile ticarette ve gümrük vergilerinde revizyon yapılmasına karar verildi.

Ankara’da yapılan Dünya Gümrük Günü Kutlama Töreni’nde konuşan Bolat, Suriye’nin bu hafta itibarıyla un, tavuk yumurtaları, mısır, demir çelik eşyaları, süt ve kremadan oluşan 269 üründe gümrük vergisi indirimine gittiğini açıkladı. Bu karar, ticareti canlandırmak adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Sevindirici Gelişmeler

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, Suriye’nin vergi politikasının Türkiye’den farklı olduğunu belirtti. Ancak bu düzenlemelerle yaşanan sorunların çözüldüğünü ve ticaretin canlanacağını ifade etti. Halen görüşmeler devam ediyor ve bu adımların ticarete olumlu katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Beğendi, tekstil ve makinelerde geçişlerin olduğunu ancak halılarla ilgili henüz bir bilgi gelmediğini belirtti. Benzer şekilde Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye ile ticaretin devam etmesi için bu tür indirimlerin gerekliliğine vurgu yaparak, söz konusu ürünlerin insani ihtiyaçlar olduğunu ve bu tür vergilendirmelerin insanlara zarar vereceğini dile getirdi.

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Pınar Eczabaşı kimdir?

Türkiye’nin köklü ailelerinden Eczacıbaşı ailesinin saygın isimlerinden Pınar Eczacıbaşı, 6 Mayıs 2025’te 65 yaşında hayatını kaybetti. PINAR ECZACIBAŞI KİMDİR? Vedat ve Gülçin Eczacıbaşı’nın kızı olan Pınar Eczacıbaşı, Genç Yönetici ve İşadamları …

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir