Balıkçılıkta fiyat sorunu büyüyor: “Fiyat politikası yok, arz fazla olunca fiyatlar dibe iniyor”

Sinop’ta Balıkçılar Ekonomik Zorluklarla Mücadele Ediyor

Karadeniz’in önemli balıkçılık merkezlerinden Sinop’ta sektördeki artan maliyetler, balıkçıları olumsuz yönde etkiliyor. Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, balıkçılıkta fiyat politikasının bulunmamasının sektörü zorladığını belirtti. Tuncer, “Fiyatlar, arz talebe göre belirleniyor. Fakat bizi çok zorluyor. Arz fazla olduğunda balık fiyatları düşüyor. Şimdi her şeyin maliyeti var. Sürekli maliyetin altında çalışıyoruz” dedi. Bir diğer balıkçı esnafı da, “Eskiden bu kadar bolluk olsa, daha fazla para kazanırdık. Elektrik, su, eleman, sigorta gibi giderler ay sonunda kazancın büyük bir kısmını alıyor” şeklinde konuştu.

CHP Heyeti Sinop’u Ziyaret Etti

CHP’nin ekonomi turu kapsamında Sinop’u ziyaret eden heyet, bölgedeki balıkçıların ekonomik sıkıntılarını dinledi. CHP Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, sektördeki zorlukları yerinde gözlemledi. Balıkçılığın Sinop halkının geçim kaynağı olduğunu vurgulayan heyet, desteklerin yetersizliği konusunu da ele aldı.

“Maliyetler Yüksek, Fiyat Politikası Eksik”

Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, sektörde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Tuncer, fiyat politikasının olmamasının sektörü zorladığını belirterek, “İstavrit kilosu 100 ila 150 lira arasında. Barbun 350 ila 400 lira arasında. Balıkçılık bakanlığının ayrı olarak kurulması gerekmekte. Tarımda olduğu gibi balıkçılıkta da fiyat politikası olmalı” şeklinde konuştu.

“Eskiden Daha Fazla Kazanırdık”

Balık sezonunun iyi geçmesine rağmen maliyetlerin artması sebebiyle kazançların düştüğünü belirten bir başka balıkçı esnafı, “Para kazanamıyoruz. Limanlara yanaşma masrafları, personel sorunları çok ağır” dedi. Aynı zamanda balıkçılar, Milli Savunma Bakanlığı’nın deneme atışları sebebiyle denize çıkamadıklarını ve bu durumun balıkçılığı olumsuz etkilediğini belirtti.

Sinop’ta balıkçılar, sektördeki ekonomik zorluklarla mücadele ederken, desteklerin artırılması ve fiyat politikasının oluşturulması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Pınar Eczabaşı kimdir?

Türkiye’nin köklü ailelerinden Eczacıbaşı ailesinin saygın isimlerinden Pınar Eczacıbaşı, 6 Mayıs 2025’te 65 yaşında hayatını kaybetti. PINAR ECZACIBAŞI KİMDİR? Vedat ve Gülçin Eczacıbaşı’nın kızı olan Pınar Eczacıbaşı, Genç Yönetici ve İşadamları …

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.