Çin’de imalat sektörü aktivitesi, Trump’ın tarife artışlarının etkisiyle daralma seyrine girdi

Çin İmalat Sanayi PMI Nisan Ayında Gerileyerek 49’a Düştü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre 1,5 puan düşüşle 49’a geriledi.

İki ülke arasındaki tarife anlaşmazlığı, özellikle ihracata dayalı olan Çin imalat sektöründe ekonomik aktivitenin son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Ocak ayında 49,1’e düşen endeks, şubat ayında 50,2’ye yükselmiş, mart ayında ise 50,5’e çıkarak geçen yılın son çeyreğindeki genişleme eğilimini yeniden göstermişti.

Yeni Siparişler ve İstihdam Geriledi

İmalat sanayi PMI içinde yeni siparişler alt endeksi 51,8’den 49,2’ye düşerken yeni ihracat siparişleri alt endeksi 49’dan 44,7’ye kadar geriledi.

İstihdam alt endeksi 48,2’den 47,9’a düşerken fabrika istihdamında azalma yaşandı. Tarife artışı beklentisiyle ön sevkiyatların artmasıyla sürekli artan tamamlanmış ürün alt endeksi de tarife artışlarının ardından 48’den 47,3’e düştü.

UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, aktivitedeki düşüşün, son aylarda kaydedilen yükselişin yol açtığı yüksek baz seviyesini ve dış koşullardaki ani değişiklikleri dikkate aldıklarını belirtti.

İmalat Dışı PMI Değerleri

Hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI, mart ayında 0,4 puan azalarak 50,4’e indi. Ocak ayında 50,2 olan endeks, şubatta 50,4’e, martta ise 50,8’e yükselmişti.

İnşaat sektörü alt endeksi 53,4’ten 51,9’a düşerken yeni siparişler alt endeksi 43,5’ten 39,6’ya geriledi. Hizmetler sektörü alt endeksi ise 50,3’ten 50,1’e indi. PMI endeksleri, 50’nin üzerindeki değerlerle ekonomik büyümeyi, altındaki değerlerle ise azalmayı gösteriyor.

“Karşılıklı Tarifeler” ve Çin’in Tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil ticaret ortaklarına yönelik “karşılıklı tarifeler” kapsamında ek gümrük vergileri getireceğini duyurdu.

Çin’in benzer şekilde karşılık vermesi sonucunda iki ülke arasında yaşanan tarife restleşmesinde ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD’ye yüzde 125 oranında gümrük vergisi uyguladı. Diğer ülkelerdeki ek tarifeler 90 gün ertelenirken, Çin’e yönelik tarifeler hemen yürürlüğe konuldu.

Related Posts

Denetimler sıkılaşıyor! Gelir İdaresi bilişim alanında onlarca kişiyi işe alacak

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bilişim alanında çeşitli unvanlarda görev alacak 81 sözleşmeli personel alımı gerçekleştirecek. İlgili ilan, Resmi Gazete’de yayımlandı. SİBER GÜVENLİK DİKKAT ÇEKTİ Başkanlık, yazılımcıdan yapay zeka uzmanına kadar 16 …

TCMB açıkladı: Konut fiyatları enflasyonun altında arttı

Türkiye’de konut fiyatlarındaki son gelişmeler merakla takip ediliyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı yeni veriler, piyasalarda dikkat çekti. Özellikle büyük şehirlerde fiyat hareketleri ve bölgesel farklılıklar gündemde.

Faiz kararı bankacılık endeksini vurdu: Borsa düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını açıklamasının ardından Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi negatife döndü. TCMB, bugünkü toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 46’da sabit tuttu. Banka …

New York borsası çakıldı: Orta Doğu çatışmaları piyasaları vurdu!

Açılışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,40 azalarak 42.345,27 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 azalışla 6.013,35 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,35 kayıpla 19,632,85 puana geriledi. Orta Doğu’da devam eden …

ABD’de perakende satışlar azaldı

ABD’de perakende satışlar, mayısta yüzde 0,9 ile beklenenden fazla azalış kaydetti.

En büyük 3 gayrimenkul fonundan biri onda: İnşaat devi konkordato yoluna gitti

Bursa’da konut ve alışveriş merkezi projeleriyle tanınan inşaat şirketi Atış Yapı, ekonomik ve finansal dalgalanmalar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Şirketin başvurusu üzerine Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından geçici mühlet …