Çin’den yeni çip kararı: Intel’e ağır vergiler geliyor

Çin’in Yarı İletken Sektöründe Yeni Düzenleme

Çin’in aldığı yeni bir karar, küresel yarı iletken sektöründe önemli yankılar uyandırdı. İthal edilen çiplerin kökeninin belirlenmesine yönelik getirilen bu yeni düzenleme, Tayvan merkezli üreticileri korurken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı büyük yarı iletken firmalarını olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

DEĞİŞİKLİKLERİN DETAYLARI

Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından yapılan bu değişiklik ile birlikte, ithal edilen çiplerin menşei artık üretildiği yer olarak kabul edilecek.

Daha önce çipin tasarlandığı veya paketlendiği yer menşei belirlemede etkili olabiliyordu. Ancak yeni kural, yarı iletken üretiminin yapıldığı ülkeyi ön plana çıkarıyor.

Bu yeni düzenleme, özellikle çip üretimini Tayvanlı şirketlere dış kaynak olarak veren AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi yarı iletken devleri için avantajlı bir durum yaratıyor.

Bu şirketlerin ürünleri, Çin’in ABD’den gelen ürünlere uyguladığı yüzde 125’lik yüksek tarifeden muaf tutulacak.

ABD’Lİ ÜRETİCİLERE ETKİLERİ

Ancak bu yeni kuralın olumsuz etkileyeceği bazı yarı iletken şirketleri de bulunuyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde üretim yapan Intel, GlobalFoundries ve Texas Instruments gibi firmalar, bu yeni düzenlemeden ciddi şekilde etkilenecek.

Çünkü bu şirketlerin ürettiği çipler, ABD menşeli olarak kabul edilecek ve dolayısıyla yüzde 125’lik ithalat tarifesine tabi olabilecek.

Çin Yarı İletken Endüstrisi Derneği (CSIA) tarafından yapılan açıklamada, yonganın işlendiği yerin, çipin nerede geliştirildiği veya paketlendiğinden bağımsız olarak ‘menşei ülke’ olarak kabul edildiği vurgulandı.

Bu kuralın hem paketlenmiş hem de paketlenmemiş yarı iletken ürünleri için geçerli olduğu belirtildi.

Related Posts

Hiç bir işe yaramayan robottan 24 saatte 500 bin dolar kâr ettiler

Yapay zekâya dayalı açık kaynaklı projeleriyle tanınan Hugging Face, Raspberry Pi tabanlı Reachy Mini’yi piyasaya sürdü. Karikatür gibi antenleri ve gözleriyle dikkat çeken robot, kullanıcıya hiçbir özellik sunmuyor. Buna rağmen ilk 24 saatte 500 bin …

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Electronic Arts’tan Anthem sevenleri üzen açıklama geldi

2019’da piyasaya sürülen ve ilk altı haftada altı milyon satış hedefiyle yola çıkan Anthem, çıkışından itibaren teknik sorunlar ve içerik eksikliğiyle eleştirilmişti. Oyunun, EA’in 2019’un dördüncü çeyrek mali sonuçlarını olumsuz etkilediği görülmedi …

Ormanlar zamanla yarışamıyor

ABD, New York’ta bulunan Syracuse Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ormanların iklim değişikliğine uyum sürecinde ciddi bir zaman gecikmesi yaşadığını ortaya koydu. “Science” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ağaç popülasyonları …

Genetikte yeni bir çağ başlıyor: “Sentetik İnsan Genomu” projesi başladı

İngiltere merkezli önde gelen üniversitelerden bilim insanları, “Sentetik İnsan Genomu” (Synthetic Human Genome – SynHG) adı verilen devrimsel bir çalışmaya resmen başladı. Projenin ilk adımı, insan genomunun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan tek bir kromozomun genetik kodunun sıfırdan yazılması olacak. Tüm DNA dizilimi öncelikle dijital ortamda tasarlanacak ve ardından laboratuvar ortamında inşa edilecek.

Samanyolu’nun mükemmel sır küresi! Uzayın mükemmel küresi bilim insanlarını şaşırttı

Avustralyalı bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi’nde keşfettiği, neredeyse kusursuz bir küre şeklindeki süpernova kalıntısı, gökbilim dünyasında heyecan ve şaşkınlık oluşturdu. Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Teleios” adıyla anılan bu …