Depremzedeye 4.500 TL’yi çok gördüler

Kahramanmaraş Depremzedelerine Esen Kart Projesi 2023 Yılında Başlatıldı

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem, Kahramanmaraş merkezi olmak üzere 11 ilde hasara yol açtı. Bu depremde mağdur olan vatandaşlar için AFAD ve Kızılay iş birliğiyle 2023 yılında Esen Kart projesi hayata geçirildi. Projede amaç, konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin gıda harcamalarını karşılamaktı. Toplamda 69 bin 289 Esen Kart dağıtıldı. Kart başlangıçta 3 bin TL değerindeyken, 2024 yılında 4.500 TL’ye yükseltildi. Ancak geçen yıl Kızılay tarafından sonlandırılan projenin ardından, AFAD yürütmeye devam etti ve yardımlar kademeli olarak kesilmeye başlandı.

‘Yardımların Kesilmesine Tepkiler Artıyor’

Ocak ayında, Esen Kart sahiplerine yardım yapılmaması üzerine vatandaşlar tepki gösterdi. Depremin etkileri hala devam ederken, resmi bir açıklama yapılmadan yardımların durdurulmasına karşı internet üzerinden şikayetler dile getirildi. Kartına ödeme yapılmayan bir depremzede, “Esen Kart’a bu ay ödeme yapılmadı. Nedenini öğrenebilir miyim? Başka gelirim yok, engelliyim” şeklinde isyan ederken bir başka depremzede ise “Sebepsizce kartımıza ödeme kesildi. İhtiyacımız var, ben ve ailem perişan durumdayız” açıklamasında bulundu.

‘Krizdeki Ailelerin Sorumluluğu Artıyor’

2025, ‘Aile Yılı’ ilan edilmesine rağmen dar gelirli ailelerin zor durumu devam ediyor. Emekli, asgari ücretli ve depremzeden tasarruflar yapılırken, milyonlarca aile ekonomik anlamda güçlük çekiyor. Şirketlere vergi indirimi sağlanırken, emekli maaşlarına yüzde 15.75, asgari ücretlilere ise yüzde 30 zam yapıldı. Depremzedelere verilen kira desteği durduruldu, Esen Kart yardımları kesildi ve dar gelirli ailelere yapılan destek ödemeleri durduruldu.

‘Sorunlu Süreç Devam Ediyor’

Geçen yıl AFAD ve Kızılay iş birliği ile hayata geçirilen Esen Kart projesi, Kızılay’ın projeden çekilmesiyle bazı olumsuzluklar yaşadı. Kartlara yapılan yardımlar durdu ve bazı kartlar kapatıldı. Bir vatandaş, “Esen Kart neden durdu? Konteynerde yaşıyoruz ve asgari ücretle çalışıyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. Durumun neden kaynaklandığı konusunda net bir bilgi olmaması, vatandaşların endişesini artırmaktadır.

Related Posts

TPAO’nun Adıyaman’da petrol işletme ruhsatı süresi 10 yıl uzatıldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Adıyaman’da bir sahaya yönelik petrol işletme ruhsat süresi 14 Haziran 2035’e kadar uzatıldı.

Vatandaştan çalan TÜİK kendine gelince bonkör

Mart sonu ve haziran başı arasındaki 70 günde, TÜİK toplamda 272 bin 18 TL’yi ikramlara yatırdı. Yemek için ise 11 bin 800 TL ödendi. TÜİK’in 2.5 ayda ödediği tutar 283.8 bin TL’ye ulaştı.

TÜSİAD Başkanı Turan: Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, en acil ihtiyaç; o günkü dünya bugünkünden farklıydı

“Küresel ortamda kartlar yeniden dağılırken, Türkiye’nin stratejik çıkarları, AB ile ilişkilerin ilerlemesine işaret ediyor”

TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2025 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,8 arttı.

ABD’de enflasyon mayısta beklentilerin altında gerçekleşti

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 2,4 ile beklentilerin altında arttı.

Senegal için enflasyonlu günler tekrar başladı

Nisan ayındaki düşüşün ardından Mayıs ayında yeniden ivme kazanan Senegal enflasyonu, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Ulusal İstatistik ve Demografi Ajansı (ANSD) tarafından açıklanan verilere göre, özellikle alkollü içecekler ve …