GASKİ 2024’te Altyapı ve Su Yönetimine Odaklanıyor

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), 2024 yılında şehir genelinde altyapının güçlendirilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması ve çevreyi korumak amacıyla çalışmalarını kararlılıkla devam ettirdi.

Şehrin altyapısının yenilenmesi, yeni kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarının yapımı, mevcut hatların kontrolü, yeni arıtma tesisi gibi 2024 yılında birçok çalışmaya imza atan GASKİ, yatırımlarına devam ediyor. 1 yıl sürecince GASKİ, 225 kilometre içme suyu, 127.7 kilometre kanalizasyon hattı inşasını tamamladı.

Şehir merkezi, ilçeler ve köylerde altyapı güçlendirildi

GASKİ tarafından arızadan kaynaklı su kesintilerin önüne geçmek için mevcut su iletim ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi ve yeni hatların oluşturulması 2024 yılında da sürdürüldü. Çalışmalarda kent merkezinde GASKİ, 33.5 kilometre içme suyu hattı ve 67.5 kilometre kanalizasyon hattı döşedi.

Değişen iklim şartlarıyla beraber şehir genelinde yaşanabilecek su baskınlarının önüne geçmek amacıyla bir yılda 5 bin 373 yağmur suyu ızgarası yapıldı. Çalışmalar kapsamında Çimento Kavşağı, Diş Hekimliği Fakültesi, Çağdaş Mahallesi başta olmak üzere birçok noktada 20 kilometre yağmur suyu hattı döşendi.

Ekipler taşra ilçelerde ise yürüttüğü çalışmalarla 112 kilometre içme suyu hattı, 43 kilometre kanalizasyon hattı inşasını tamamladı. Ayrıca 11 fosseptik yapısı ve 20 içme suyu inşa etti. 2024 yılında köylerde ise 79 buçuk kilometre içme suyu ve 14.2 kilometre kanalizasyon hattı tamamlandı.

Yeni Atık su arıtma tesisleri tamamlandı

GASKİ, suyun ve çevre korunması amacıyla 2024 yılında Yavuzeli, Boğaziçi- Yeşilyurt, Karkamış ve Nizip Atık Su Arıtma Tesisleri’nin inşasını tamamlayarak hizmete soktu. Nizip Atık Su Arıtma Tesisi, hem evsel hem de endüstriyel atık suları arıtma özelliği ile Türkiye’nin en gelişmiş ve çevreci tesislerinden biri oldu.

Merkez Atık Su Arıtma Tesislerinde yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla, tesisler tam kapasiteyle faaliyet göstermeye devam etti.

GASKİ’den su yönetiminde dijital çözüm

Yaşanan küresel ısınmayla beraber su yönetiminde dijital dönüşüm ve çevre korunması için yatırım yapan GASKİ, SCADA Otomasyon Sistemi ile şehrin içme suyu altyapısını anlık olarak izliyor ve yönetiyor. 60 su deposu, 169 pompa, 55 kuyu ve 80 ölçüm noktası sürekli kontrol altında tutun ekipler, yapılan çalışmalarla su kayıplarının minimuma indirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanmasını hedefliyor. Kullanılan otomasyon sistemi sayesinde arızalara hızlı müdahale imkanı sağlanıyor.

Ekipler ayrıca su kaynaklarının korunması amacıyla frekans verileri ve akustik cihazlarla bin 165 noktada gece dinlemeleri yapılarak arızalar tespit edildi ve anında müdahale gerçekleştirdi. Bu kapsamda 50 bin metreküp su kaybının önüne geçildi.

Dere ve kanal temizlikleri periyodik olarak devam ediyor

GASKİ ekipleri, 2024 yılında Alleben Deresi ve Kuzey Kuşaklama Kanalları başta olmak üzere, şehir genelinde 6 tur temizlik çalışması gerçekleştirdi. Yağmur suyu ızgaraları da düzenli olarak temizlenerek suyun doğru yönlendirilmesi sağlandı ve su baskınlarının önüne geçildi. – GAZİANTEP

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Pınar Eczabaşı kimdir?

Türkiye’nin köklü ailelerinden Eczacıbaşı ailesinin saygın isimlerinden Pınar Eczacıbaşı, 6 Mayıs 2025’te 65 yaşında hayatını kaybetti. PINAR ECZACIBAŞI KİMDİR? Vedat ve Gülçin Eczacıbaşı’nın kızı olan Pınar Eczacıbaşı, Genç Yönetici ve İşadamları …

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.