‘Mümine teyze’nin zaferi: Kapı kapı dolaştım, insan gördükçe durumu anlattım

Olası deprem riskine karşı eski yapıların tehlike arz ettiğini düşünen 64 yaşındaki Alpütrü, 2022’de Davutkadı Mahallesi’ndeki evinin kentsel dönüşümle yenilenmesi için talebini Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a iletti.

Dönüşümün ada bazlı ve bölge sakinlerinin çoğunluğunun onay vermesi durumunda yapılabileceği cevabını alan Mümine Alpütrü, tek tek mahalle sakinleriyle görüşmeye başladı.

Mahalle sakinlerinin birçoğundan olumsuz yanıt alan Alpütrü, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından tekrar hak sahipleriyle görüşme kararı aldı.

Onlara riskli yapılarda oturduklarını anlatan Alpütrü, uzun süren mücadelesinin ardından hak sahiplerini ikna etmeyi başardı.

Yıldırım Belediyesine yapılan başvurunun kabul edilmesinin ardından yıkım çalışması gerçekleştirilen bölgede, inşa edilecek, depreme dayanıklı konutlar için ilk beton döküldü.

 

 “BURAYA DEPREME DAYANIKLI GÜZEL SİTELER YAPILACAK”

Mümine Alpütrü, AA muhabirine, ailesinin 1951’de bu mahalleye yerleştiğini, doğduğundan beri burada yaşadığını söyledi.

Bölge sakinlerini ikna etmek için yoğun çaba sarf ettiğini belirten Alpütrü, zorluklara rağmen kentsel dönüşümü başlattığı için mutlu olduğunu dile getirdi.

Yaşadıkları bölgedeki binaların çoğunun depreme dayanıklı olmadığını vurgulayan Alpütrü, “75 yaşında da 35 yaşında da ev var ama hiçbiri depreme dayanıklı değil. Bir deprem olduğu zaman bir tek canımız gitse bizim de canımız yanar. Buraya depreme dayanıklı güzel siteler yapılacak. Korkusuzca, huzurla oturmak varken neden diken üzerinde oturalım.” ifadesini kullandı.

Hak sahiplerini ikna edinceye kadar kapı kapı dolaştığını dile getiren Alpütrü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok kişiyle konuştum. Kapı kapı da dolaştım. İnsan gördükçe durumu anlattım. Sonuçta bu aşamaya geldik. Burası yapıldıktan sonra diğer bölgelerden de bizim gibi önderlik yapan nice Mümine teyzeler çıksın. 6 Şubat depremlerinden önce başvurduk ama depremlerden sonra birçok kişi ‘tamam’ dedi. Deprem daha etkili oldu. Biz ne kadar söylesek de razı gelmeyenlerin depremden sonra fikirleri değişti. İlk önce can. ‘3 katlı yerim var, 4 katlı yerim var’ değil, o yerlerde canları gittiğinde o daireler, o katlar neye yarar? Bizden sonra çocuklarımız, onlardan sonra da torunlarımız inşallah bu mahalleyi yaşatacaklar.”

 

“20 BİN METREKARELİK ALANDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Kentsel dönüşüm alanında Mümine Alpütrü ile bir araya gelip çalışmaları yerinde inceleyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da gayreti için Alpütrü’ye teşekkür etti.

Bu davranışın örnek teşkil ettiğini söyleyen Yılmaz, Alpütrü’nün gayretleri sonucu 20 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Yılmaz, 290 hak sahibi ve 278 bağımsız bölümün tamamına yakınıyla uzlaşı sağlanıp dönüşüm çalışmasının başladığını belirterek, şöyle devam etti:

“Sürecin başlangıcı bu bölgede yaşamış, çocukluğu burada geçmiş, gelin olmuş bir teyzemiz bu sürece öncülük etti. ‘Ya müsaade et evlerimizi yenileyelim ya da kentsel dönüşüm yap’ dedi. Ortak bir yol bulup hepimiz taşın altına elimizi koyduğumuzda bölgede dönüşüm sürecini başlatabileceğimizi söyledim. Başlangıçta bir iş çıkacağını düşünmemiştim ancak Mümine teyze çok dirayetli çıktı. Komşularıyla birlikte geldiler. İkna olduklarını söylediler. Kentsel dönüşümün temelini attık.”

Bölgenin 50-60 yıllık bitişik nizam eski yapılarla çevrili olduğunu anlatan Yılmaz, dönüşümle yapılacak olan 238 konutun ve 4 bin metrekarelik park ve yeşil alanın bölgeye değer katacağını aktardı.

Oktay Yılmaz, kentsel dönüşüm çalışmaları için belediyenin tüm imkanlarla seferber olmaya hazır olduğunu dile getirerek, “Burada Mümine teyzeyle birlikte hemşehrilerimize şu çağrıyı yapıyoruz. Siz de öncülük edin, siz isteyin, önce sizin oradan başlayalım. Özel sektörün desteğiyle bu süreci yönetiyoruz. Talebin belediyeden değil, vatandaştan gelmesi lazım ki orada hızlı bir şekilde yönetelim. Bu işler gönüllülükle olur. Önce insanımız isteyecek. Bir teyzenin öncülük etmesinin ne kadar güzel sonuç doğurduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

Davutkadı Mahalle Muhtarı Bayram Demir de kentsel dönüşüm sayesinde tehlike arz eden çoğu metruk binanın yıkıldığını vurgulayarak, “Deprem bölgesi üzerinde yaşıyoruz. ‘Deprem öldürmez bina öldürür’ diye bir söz vardır. Çalışmalar başladı. Mahallemizin çehresi değişecek. Bölgeye değer katacak. Mahallemiz daha güvenli hale geliyor. 6 Şubat depremi bir milat oldu.” dedi.

Related Posts

Erkek şiddetinin adresi bu kez Arnavutköy: Sokak ortasında boşanma aşamasındaki eşini darbetti!

Arnavuköy’de çocuğunun mezuniyet törenine giden kadın, iddiaya göre boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından sokak ortasında darbedildi. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

İran-İsrail savaşı sekizinci gününde: Trump İran’ı Libya’ya çevirmekten mi korkuyor?

İsrail’in İran’a saldırmasıyla başlayan savaş 1’inci haftasını doldurarak bugün 8’inci gününe girdi. Bir hafta boyunca iki ülke karşılıklı birçok saldırı düzenledi. ABD’nin savaşa katılıp katılmayacağı tartışmaları gündemdeyken sekizinci gecede de …

İranlı yetkili açıkladı: Mossad ajanları böyle sızdı

İran Kamyoncular Derneği Başkan Yardımcısı Celal Musevi, gözaltına alınan bazı İsrail ajanlarının 3 yıl öncesinde kamyon şoförlerinin arasına sızdığını belirtti. İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA) göre, Celal Musevi, ülkesinde son günlerde Mossad …

X şirketi, nefret söylemlerinin denetimine ilişkin yasa nedeniyle New York eyaletine dava açtı

X şirketi, nefret söylemlerinin denetimine ilişkin yasa nedeniyle New York eyaletine dava açtı

İnegöl’de otobüs ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde özel halk otobüsü ile motosikletin çarpıştığı trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Kaza anı çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

İlkokul bahçesinde çocuğa şiddet: müdür yardımcı öğrenciyi tokatladı

Afyonkarahisar’daki bir ilkokulda müdür yardımcısı T.H.’nin izin almadan okuldan çıkmaya çalışan öğrenciye bağırıp, tokat atması cep telefonu kamerası ile görüntülendi.