Temiz enerjiden elektrik üretiminde suyun gücü ağır bastı

Türkiye’nin Elektrik Üretimi Yenilenebilir Kaynaklara Odaklı Artıyor

Yılın ilk iki ayında Türkiye’de toplam 58,7 milyon megavatsaat elektrik üretildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, bu rakamın önemli bir kısmı yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Barajlı hidroelektrik santralleri, 7,16 milyon megavatsaat ile en çok elektrik üreten kaynak oldu. Onu sırasıyla, 5,86 milyon megavatsaat ile rüzgar santralleri ve 3,67 milyon megavatsaat ile güneş santralleri takip etti.

Ocak ayında toplam elektrik üretiminin yüzde 26.6’sı doğal gaz santrallerinden karşılandı. İthal kömür yüzde 24.2 ile ikinci sırada yer alırken, barajlı hidroelektrik santralleri yüzde 12.5 ile üçüncü oldu. Rüzgar enerjisi yüzde 9.3 ve güneş enerjisi ise yüzde 5.5 pay aldı.

Şubat ayında ise toplam elektrik üretiminin yüzde 27’si doğal gaz santrallerinden geldi. İthal kömür santralleri yüzde 23 ile ikinci sırada yer aldı. Barajlı hidroelektrik santralleri yüzde 12’lik paylarıyla dikkat çekti. Rüzgar ve güneş enerjisi ise sırasıyla yüzde 10.7 ve yüzde 6.8 oranında elektrik üretimine katkı sağladı.

Elektrik Üretiminde Yenilenebilir Enerji Önem Kazanıyor

Türkiye’nin elektrik üretim portföyünde temiz enerji kaynaklarının payı her geçen gün artıyor. Ülke, yerli kaynaklara dayalı enerji üretimine önem vererek iklim değişikliği ile mücadele ve cari açığı azaltmayı hedefliyor.

Hidroelektrik santraller, uzun ömürlü, temiz ve yerli bir enerji kaynağı olmaları nedeniyle öne çıkıyor. Türkiye’de toplam elektrik kurulu gücü 117 bin megavata yaklaşırken, yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu gücü sürekli artıyor.

Ülke genelinde toplam 34 bin 306 santral bulunuyor. En fazla santrale sahip olan güneş enerjisi tesisleri, 32 bin 65 santral ile öne çıkarken, bunu rüzgar ve barajlı hidroelektrik santraller takip ediyor.

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Pınar Eczabaşı kimdir?

Türkiye’nin köklü ailelerinden Eczacıbaşı ailesinin saygın isimlerinden Pınar Eczacıbaşı, 6 Mayıs 2025’te 65 yaşında hayatını kaybetti. PINAR ECZACIBAŞI KİMDİR? Vedat ve Gülçin Eczacıbaşı’nın kızı olan Pınar Eczacıbaşı, Genç Yönetici ve İşadamları …

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.