Ticaret Bakanlığı 2024’te 4 milyar liradan fazla ceza kesti

Tüketici Mağduriyetinin Önlenmesi İçin Denetimler Artırıldı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla denetimlere büyük önem verildi.

Tüketicilerin sağlığını, güvenliğini ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla finansal işlemlerden mesafeli sözleşmelere kadar birçok konuda toplamda 283 bin 131 firma denetlendi. Bu denetimler sonucunda toplamda 4 milyar 377 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Tüketicilerin korunması ve mağduriyetlerin engellenmesi amacıyla Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da da değişiklikler yapıldı.

Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlarla mücadele etmek için Reklam Kurulu’na erişim engeli yetkisi verildi ve ceza tutarları artırıldı.

Tüketicilere kredi sözleşmelerini dijital ortamda yapabilme imkanı getirildi. Ayrıca, reklam kuruluna aldırıcı ve orantılı cezalar verme yetkisi verildi.

Reklam Kurulu cezaları uzlaşma kapsamına alındı ki bu sayede yargının iş yükü azaltılarak kamu alacaklarının daha hızlı tahsil edilmesi sağlanacak.

2 milyondan fazla kişinin doğrudan satıcı olarak faaliyet gösterdiği Türkiye’de doğrudan satış sektörü de düzenlendi ve Türkiye, Avrupa Birliği’nden önce bu konuda düzenlemeler yapan bir ülke oldu.

Fiyat Etiketli Yönetmeliğindeki Değişiklikler

Lokanta, restoran, kafe, pastane gibi işletmelerde tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde asılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeyle tüketicilerin önceden ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Mesafeli satışlarda gerçekleşen iade işlemlerindeki kargo ücretlerine ilişkin düzenlemelerin yürürlüğü 1 yıl ertelendi ve 2026 yılında iade masraflarıyla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek.

Yenilenmiş Ürünlerde Yapılan Düzenlemeler

Yenilenmiş ürünlerin ülke çapında yaygınlaşması için yapılan düzenlemeler kapsamında yenileme merkezlerine TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip ticari işletmeler aracılığıyla yenileme yetkisi verildi.

Ayrıca, mevzuata aykırı işlem yapan yenileme merkezlerinin yetki belgelerinin askıya alınması hükmü getirildi ve elektronik kimlik bilgisine sahip kullanılmış ürünlerin bilgilerinin Bakanlık tarafından oluşturulacak sisteme kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.

İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle tüketicilerin cayma hakkını kullanması kolaylaştırılırken satıcı ve sağlayıcıların yetki belgesi başvuruları daha sıkı kurallara bağlandı.

Related Posts

Ucuz iletişim dönemi sona erdi: BTK’den o hizmete erişim engeli!

BTK, sekiz farklı eSIM hizmet sağlayıcısına erişim engeli getirdi. Karar, dijital SIM kullanıcıları arasında tepkiyle karşılandı.

Bir yaprak bir böcek Koç’a servet kazandırdı: Dalga geçenler kazanca inanamadı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği alternatif tarım projeleri, vatandaşlara yeni kazanç yolları açıyor. Muş’ta yaşayan Halil Koç da bu desteklerle tanıştığı ipek böcekçiliği sayesinde sadece 50 günde binlerce liralık gelir elde etti. Hiçbir …

ÖTV artışları durmuyor: O rakı grubuna da zam geldi!

Enflasyon sonrası yapılan vergi düzenlemeleriyle birlikte alkollü içecek sektöründe yeni fiyat artışları gündeme geldi. Özellikle rakı gruplarında dikkat çeken değişiklikler yaşanıyor. Sektör temsilcileri zammın devam edebileceğine işaret ediyor.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.