Yargıtay’dan emsal karar: Kiracıya uygunsuz saatlerde mesaj atılamaz

Hürriyet’ten Özge Eğrikar’ın haberine göre, Yargıtay, zam anlaşmazlığı yaşadığı kiracısına uygunsuz saatlerde mesajlar atan, evin doğalgaz ve su vanalarını kapatan ev sahibini haksız buldu.

İstanbul Küçükçekmece’de bir evde kiracı olarak oturan bir kadın, ev sahibiyle kira artışı konusunda anlaşmazlık yaşadı. Ev sahibi, “Ya kirayı artırırsın ya da evi boşaltırsın” dedi. İddiaya göre gece uygunsuz saatlerde mesajlar gönderen ev sahibi, kiracısının doğalgaz ve su vanasını kapattı. Kadını darp etti. Komşuların ihbarı üzerine binaya gelen polis olaya müdahale etti.

DAVA AÇILDI

Kiracı, ev sahibinden şikâyetçi oldu. Ev sahibi hakkında ‘basit yaralama’, ‘hakaret’, ‘tehdit’ ve ‘huzur ve sükunu bozma’ suçlarından dava açıldı. İstanbul Küçükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ev sahibi ‘basit yaralama’, hakaret’ ve ‘tehdit’ suçlarından cezalandırıldı ancak ‘huzur ve sükunu bozma’ suçundan beraat ettirildi. Kiracı kararı Yargıtay’a taşıdı.

EMSAL KARAR

Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin ev sahibi hakkında verdiği beraat kararını hukuka aykırı bularak dosyayı geri gönderdi. Yargıtay gerekçeli kararında, “Ev sahibi olay gününden önceki gece kiracısına 6 mesaj, olay sabahı ise 3 mesaj göndermiştir. Ardından elektrik, su ve doğalgaz vanalarını kapatmıştır. Yerel mahkemenin atılı suçun unsurlarını gözetmeden beraat kararı vermesi hukuka aykırı bulunmuştur” denildi. Avukat Dilek Yüksel, “Ev sahipleri, bazen kiralanan ev üzerinde olan mülkiyet haklarını yanlış yorumlayıp kiracısının özel alanına tecavüz edebiliyorlar” dedi.

“EV SAHİPLERİ, SUÇ OLUŞTURAN BU EYLEMLERDEN KAÇINMALI”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İstanbul Barosu Avukatı Dilek Yüksel, “Yargıtay’ın bu kararına konu somut olayda, ev sahibinin sürekli mesaj atmasının ve vanaları kapatmasının huzur ve sükunu bozma suçunu oluşturduğuna karar vermiştir. Ev sahibi, kiracısından kira artırımı veya kiralananın tahliyesi gibi kira ilişkisi kapsamında olan haklarını yasal yollarla mahkemelerde aramalıdır.

HAKLIYKEN HAKSIZ DURUMA DÜŞMEYİN

Kiracısının rahatsızlığına yol açacak ve hatta suç oluşturacak eylemlerden kaçınmalıdır. İnsanlar bu gibi durumlarda haklıyken haksız duruma düşebiliyor.

Ev sahipleri bazen kiralanan ev üzerinde olan mülkiyet haklarını yanlış yorumlayıp kiracısının özel alanına tecavüz edebiliyorlar. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi ev sahiplerinin taleplerini, haklarını hukuka aykırı yollarla araması Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş olan ‘huzur ve sükunu bozma’ suçunu kapsar.

Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen bu suçun işlelnmesi halinde 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir. Hatta bu şekilde rahatsız edilen kiracıların manevi tazminat hakları bile doğabilir” dedi.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir