Depremzedeye 4.500 TL’yi çok gördüler

Kahramanmaraş Depremzedelerine Esen Kart Projesi 2023 Yılında Başlatıldı

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem, Kahramanmaraş merkezi olmak üzere 11 ilde hasara yol açtı. Bu depremde mağdur olan vatandaşlar için AFAD ve Kızılay iş birliğiyle 2023 yılında Esen Kart projesi hayata geçirildi. Projede amaç, konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin gıda harcamalarını karşılamaktı. Toplamda 69 bin 289 Esen Kart dağıtıldı. Kart başlangıçta 3 bin TL değerindeyken, 2024 yılında 4.500 TL’ye yükseltildi. Ancak geçen yıl Kızılay tarafından sonlandırılan projenin ardından, AFAD yürütmeye devam etti ve yardımlar kademeli olarak kesilmeye başlandı.

‘Yardımların Kesilmesine Tepkiler Artıyor’

Ocak ayında, Esen Kart sahiplerine yardım yapılmaması üzerine vatandaşlar tepki gösterdi. Depremin etkileri hala devam ederken, resmi bir açıklama yapılmadan yardımların durdurulmasına karşı internet üzerinden şikayetler dile getirildi. Kartına ödeme yapılmayan bir depremzede, “Esen Kart’a bu ay ödeme yapılmadı. Nedenini öğrenebilir miyim? Başka gelirim yok, engelliyim” şeklinde isyan ederken bir başka depremzede ise “Sebepsizce kartımıza ödeme kesildi. İhtiyacımız var, ben ve ailem perişan durumdayız” açıklamasında bulundu.

‘Krizdeki Ailelerin Sorumluluğu Artıyor’

2025, ‘Aile Yılı’ ilan edilmesine rağmen dar gelirli ailelerin zor durumu devam ediyor. Emekli, asgari ücretli ve depremzeden tasarruflar yapılırken, milyonlarca aile ekonomik anlamda güçlük çekiyor. Şirketlere vergi indirimi sağlanırken, emekli maaşlarına yüzde 15.75, asgari ücretlilere ise yüzde 30 zam yapıldı. Depremzedelere verilen kira desteği durduruldu, Esen Kart yardımları kesildi ve dar gelirli ailelere yapılan destek ödemeleri durduruldu.

‘Sorunlu Süreç Devam Ediyor’

Geçen yıl AFAD ve Kızılay iş birliği ile hayata geçirilen Esen Kart projesi, Kızılay’ın projeden çekilmesiyle bazı olumsuzluklar yaşadı. Kartlara yapılan yardımlar durdu ve bazı kartlar kapatıldı. Bir vatandaş, “Esen Kart neden durdu? Konteynerde yaşıyoruz ve asgari ücretle çalışıyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. Durumun neden kaynaklandığı konusunda net bir bilgi olmaması, vatandaşların endişesini artırmaktadır.

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Pınar Eczabaşı kimdir?

Türkiye’nin köklü ailelerinden Eczacıbaşı ailesinin saygın isimlerinden Pınar Eczacıbaşı, 6 Mayıs 2025’te 65 yaşında hayatını kaybetti. PINAR ECZACIBAŞI KİMDİR? Vedat ve Gülçin Eczacıbaşı’nın kızı olan Pınar Eczacıbaşı, Genç Yönetici ve İşadamları …

Bakan Bolat, Birleşik Krallık’ta temaslarda bulunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Birleşik Krallık ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunarak, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirecek.

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 856 bin 508 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 858 bin 737 megavatsaat oldu.

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir