6 Şubat depremlerinin ardından büyük bir yıkım yaşayan Hatay, bu kez de sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Dün gece, özellikle Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde etkili olan yoğun yağışlar sonucunda yollar çöktü ve birçok ev su altında kaldı. Antakya’nın Hacı Ömer Alpagot Mahallesi’nde bir evin çökmesiyle enkaza kalan dört kişiden üçü kurtarıldı; ancak bir kişi hayatını kaybetti. Defne ilçesinde Subaşı Köprüsü civarında bir üst geçidin çökmesi sonucu dere yatağına düşen bir aracın içindeki bir yurttaş da maalesef yaşamını yitirdi. Samandağ’da, prefabrik evinin sular altında kalması sonucu bir yurttaş boğuldu. Ayrıca, sel sonrası ulaşılamayan bir kişinin arama çalışmalarına devam ediliyor.
Kurtarma ekiplerinin de zor durumda kaldığını belirten 6SIFIR2 Çocuk Hakları ve Afet Mücadele Derneği Kurucu Başkanı Mümtaz Gövce, “Dün gece boyunca tespit ettiğimiz kadarıyla birçok hane tamamen sular altında kaldı. Kendi ekip arkadaşlarımız bile evlerinde mahsur kaldı” ifadelerini kullandı. Yaşananların dayanılmaz hale geldiğini vurgulayan Gövce, “Geçen süreye rağmen gerekli altyapı sisteminin oluşturulmaması bu durumu ortaya çıkardı. Yağmurun devam etmesi, durumu daha da kötüleştirebilir. Yetkililerin acil önlem alması gerekiyor” uyarısında bulundu.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise, sağanak yağış nedeniyle yeni bir afetle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Antakya’da Küçükdalyan Mahallesi’nde ana cadde üzerindeki yaklaşık 40 konut tamamen su altında kalmış durumda. Ancak herhangi bir müdahale ekibinin alanda olmadığını gördük” dedi. Bağrıyanık, Hacıömer ve Alpagot mahallelerinde heyelan riskinin sürdüğünü ifade eden Kara, “Toprak suya doymuş ve bu durum, evlerin zeminlerinde ve duvarlarında çatlamalara yol açıyor. Ayrıca, Narlıca’daki Bursa-Kütahya Konteyner Kent’te 60’a yakın konteyner, taşkın nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Defne’de ise Değirmenyolu, Aknehir, Sinanlı ve Tavla mahallelerinde büyük hasar meydana geldi” şeklinde konuştu.
Kara, yağmur gibi doğal bir olayı afete dönüştürenin, başta Hatay Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumların hazırlıksızlığı ve müdahale etme yetersizlikleri olduğunu vurguladı. “Sloganlarla ve şişirilmiş istatistiklerle bir dekor inşa etmeye çalıştılar; ancak o dekor, bugün itibarıyla çökmüştür. Gerekli altyapı yatırımlarının, depremin üzerinden geçen üç yıl boyunca yapılmamış olduğu ortaya çıkmıştır. Hatay’da sağlıklı ve dengeli barınma koşulları, bugün bile mevcut değildir” diyerek sözlerini tamamladı.